DN Rudersdals synspunkt til kommuneplanforslag 2017
Kommunalbestyrelsen for Rudersdal har den 25. januar 2017 fremlagt Forslag til Kommuneplan 2017.Af Karsten Ive, Christian Mørup Jensen og Michael Olesen fra DN Rudersdal
Kommuneplanen er en overordnet helhedsplan for kommunens udvikling i nærmeste fremtid. Kommuneplan 2017 har sit afsæt i den langsigtede Planstrategi fra 2015.
I mange henseender repræsenterer kommuneplanforslaget en ny tænkning når det drejer sig om kommunens rolle som forvalter af naturen og det åbne land. Hurra for det!
På https://www.rudersdal.dk/hoeringer/forslag-til-kommuneplan-2017 kan du finde stien til den elektroniske udgave af kommuneplansforslaget. På bibliotekerne vil du kunne orientere dig i en trykt udgave.
Kommuneplanen er først og fremmest et værdipapir med en række hensigtserklæringer og områdebeskrivelser. Kun de egentlige retningslinjer er bindende. Det afgørende er derfor, hvordan kommuneplan 2017 vil blive udmøntet politisk og administrativt i planperioden. – I nuværende planperiode har vi oplevet en stigende grad af dialog og lydhørhed i forhold til miljø og natur. Vi ser derfor frem til en fortsat frugtbar samarbejde med kommune i bestræbelserne på at skabe en bæredygtig fremtid.
Læs hele høringssvaret i sin fulde længde under menupunktet ”Vi arbejder med”.
Centralt i DN-Ruderdals høringssvar står ønsket om at kommune udvikler en regulær biodiversitets politik. En sådan vil, ud over at forbedre naturforholdende, også fremme en bæredygtig udvikling i kommunen.
Naturområder er opgjort til godt 40 % af kommunens areal, hvilket er forbilledligt og udgør et stort privilegium. Målsætningen om at sikre og styrke naturindholdet her, står som en central målsætning i kommuneplanen. Ud over på den måde at tilgodese mangfoldigheden og oplevelsesglæden i kommunens grønne områder, vil en sådan indsats også medvirke til grundvandsbeskyttelse, renere luft og vand samt modvirke støjgener og lysforurening. Der vil derfor ligge en pointe i også, at lade den anden store halvdel af kommunes areal være styret efter de samme principper og give biodiversiteten her de bedst tænkelige vilkår inden for rammerne af arealernes overordnede anvendelse. Det forslås kommunenat indføre en generel biodiversitetspolitik med det formål så godt som muligt, at tage hensyn til dyr og planter i forbindelse med alle kommunale aktiviteter og planer. Ved at hjælpe naturen på vej hjælper vi os selv.
Af mere konkrete kommentarer til kommeplanen har vi bla.:
- Høj boligbyggeri op til naturområder. Med udgangspunkts i de forstående byggeplanner op til det fredede område Stavnsholtkilen, henstiller DN om at fastholde en bebyggelsesprocent på max 30 og bygningshøjde på under 3 etager, når det grænser ud til naturområder
- Visioner om en øget tilgængelighed og bedre naturforhold langs kysten og søbredder.
- Skabe bedre sammenhæng mellem de kommunale og statslige naturarealer i kommunen, samt til vores nabokommuner
- Ambitioner om at skabe en mere bæredygtig affaldshåndtering
- Et opgør med den kommunale berøringsangst der tilsyneladende eksisterer overfor borgerne når det handler om at udvise ansvarlighed og deltagelse til en mere bæredygtig udvikling. For at anspore vores alles medvirken til en bæredygtig udvikling, opfordres kommunen til at styrke borgerinddragelsen i udmøntningen af de mange planer.
I forlængelse af kommunens ambitioner på det grønne område, opfordrer l vi desuden kommunen til at få etableret et grønt råd.